Forum State

Interenet Community

Latest topics

» Astro sati
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyWed Dec 08, 2010 5:45 pm by Guest

» NAJBOLJI I NAJLEPSI TENISERI
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyTue Dec 07, 2010 9:45 am by Berthaqq

» NRLP 515 4 OAZA RA TRITEMIVS
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyTue Jun 22, 2010 11:36 pm by denniselopez82@yahoo.com

» Nirnberški proces
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyWed Apr 07, 2010 11:02 pm by trish

» NEDELJNI HOROSKOP
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyMon Oct 19, 2009 7:06 pm by ema

» Trenutak istine
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyMon Oct 05, 2009 9:32 am by ema

» MESEČNI HOROSKOP
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyThu Oct 01, 2009 8:59 am by ema

» Usamljenost u slici...
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyWed Apr 29, 2009 10:36 pm by ema

» Omiljeni citati it crtanih filmova...
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyFri Apr 17, 2009 9:51 am by ema

» Kako preziveti horor film
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyFri Apr 17, 2009 9:47 am by ema

» Poslednje gledano...
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyFri Apr 17, 2009 9:43 am by ema

» Citati iz filmova,serija...
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyFri Apr 17, 2009 9:41 am by ema

» Vicevi
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyTue Apr 07, 2009 3:29 pm by mouteeo

» Razbijmo monotoniju bojom
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptySun Mar 08, 2009 4:12 pm by ema

» Moderna Albanija i teznja ka Velikoj Albaniji
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyThu Mar 05, 2009 10:37 am by UP

» Ljubav u slici i reci...
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyWed Mar 04, 2009 8:51 pm by ema

» Fantasy art
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptySun Feb 22, 2009 10:28 pm by ema

» Vibrator na lekarski recept
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptySat Jan 24, 2009 4:16 pm by Natka

» What's Your Pirate Name?
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyThu Jan 22, 2009 12:21 am by Loleeza

» What Should You Nickname Your Boobs?:)
Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... EmptyThu Jan 22, 2009 12:20 am by Loleeza

Log in

I forgot my password

Tačno vreme


  Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije...

  Necasoft
  Necasoft
  Šunjalo
  Šunjalo

  Male
  Number of posts : 264
  Age : 28
  Registration date : 2008-04-11

  Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije... Empty Astrologija kroz razlicite kulture i civilizacije...

  Post by Necasoft on Sat Apr 12, 2008 2:10 pm

  Ono sto cini esenciju jednog naroda je njegov duh, kultura i podneblje. Gledano kroz protok vremena i presek razlicitih kultura, tocak civilizacije uvek je donosio razlicite promene i iza sebe ostavljao tragove evolucije, razvoja i sveopsteg napredka. Medjutim, ono sto kroz sve epohe ostaje nepromenljivo je da se kult jednog naroda, kao i "pecat" njegovog podneblja, uvek razlikuje u odnosu na druge narode i kulture. Odnosno, svaki narod ili podneblje ima svoju tipicnu tradiciju, kulturu i veru, sto cini sustinu po kojoj se narodi i civilizacije razlikuju.
  Ovom prilikom, nas zanima predstavljanje astrologije u kontekstu razlicitih naroda i kultura. Ako posmatramo opsti milje, tj. celokupnu civilizaciju, osnovno polaziste je razlika u tradiciji kulture istoka i zapada.
  U tom smislu, citava istocna civilizacija je orijentisana ka "verovanju u sudbinu", dok je civilizacija na zapadu zasnovana na protestantskoj etici, pa sam tim na - "neverovanju u sudbinu". Dakle, to osnovno opredeljenje istoka i zapada se reflektuje na kult jednog naroda i na njegovu celokupnu tradiciju. A u okviru tih osnovnih orijentacija dve razlicite kulture, treba traziti i odgovore ili objasnjenja o postojanju razlicitih znanja, nauka, disciplina i vestina. Tako se i astrologija "razlikuje" po tim osnovnom nacelima. Znaci, uvek polazimo od astrologije istoka ili zapada i u okviru nje razlikujemo astrologuju koja potom pripada odredjenom narodu ili podneblju. Skoro svi teoreticari uvazavaju cinjenicu o postojanju razlicitih oblika astrologije kod raznih naroda.

  Kategorizacija i predstavljanje astrologije kod raznih naroda je podela na:

  1. Zapadna astrologija
  ( uokviru nje postoje razne astrologije, kao sto su: Astrologija starih Slovena, Hebrejska astrologija, Kabala i ostale manje znacajne sa globalnog stanovista).
  Ovo je astrologija naseg podneblja i ona funkcionise na osnovu podele zodijaka na dvanaest polja (kuca) i horoskopskih znakova kroz koje prolazi prolazi Sunce, Mesec i sve ostale planete koje sacinjavaju nama poznati Suncev sistem. Zapadna astrologija se zasniva na kretanju Sunca kroz zodijak, tako da svako od nas na osnovu svog datuma rodjenja (podaci koji su neophodni za preciznu izradu Natalnog horoskopa su : dan, mesec, godina, cas i minut i mesto rodjenja) ima svoj Natalni - licni horoskop, sa tacnim polozajem planeta. Sustina je u tome, da svaka osoba po svom rodjenju ima svoju "licnu kartu" upisanu na zvezdanoj mapi, a ona u stvari predstavlja - "zaledjenu sliku neba" u trenutku necijeg rodjenja.

  2. Tibetanska astrologija
  Se zasniva na verovanju u dvanest - "puteva do mudrosti" (to su kategorije, ku?e ili polja), a svako od nas u zavisnosti od karme koju dobije po rodjenju ima svoj "put mudrosti", cilj i karmicki zadatak, koji ce morati da ostvari u svom zivotu. Datum rodjenja, uvek odredjuje horoskopski znak kome pripadamo, kao i nas "put mudrosti" ili karmu koju nosimo i nasu sudbinu ili ono sto nas ocekuje u ovom sadasnjem zivotu.

  3. Asteska astrologija
  Ona se satoji od dvadeset znakova; svako od nas na osnovu datuma rodjenja pripada odredjenom znaku, koji potom obelezava njegov karaker i sudbinu. Ova astrologija se zasniva na tradiciji ili verovanju, da se godina uvek deli na tridest razdoblja, od kojih svako traje od jednog do petnaest dana. Dakle, posto postoji dvadest znakova, a godina se deli na trideset razdoblja to znaci, da se deset znakova javljaju jednom, a drugih deset znakova dva puta godisnje.

  4. Kineska astrologija
  Ona se zasniva na kretanju Meseca ili na godisnjem ciklusu Mesecevih mena, sto u osnovi predstavlja - lunarni princip ili lunarnu astrologiju. Pocetak godine se kalendarski ne poklapa sa pocetkom godine koji tradicionalno postoji kod zapadnih naroda. Tako je uspostavljen ciklus od dvanaest godina, ciklus koji prati redosled i ritam dvanaest zivotinja. Svaka od njih simbolizuje odredjenu godinu rodjenja (svaka zivotinja se "ponavlja" u ciklusu od dvanaest godina). Na osnovu preciznog casa rodjenja izracunava se "saputnik" (ekvivalentno "ascendentu" ili podznaku u zapadnoj astrologiji), zatim na osnovu broja (broj kojim se zazvrsava godina rodjenja, a njih ima ukupno deset, racuna se od 0 - 9) odedjuje se element (ima ih ukupno pet) koji se dopisuje Vasem znaku (zivotinji) i saputniku. Osnovne kategorije na osnovu kojih se utvrdjuje i analizira neciji horoskop su: odredjena zivotinja (znak), saputnik (podznak) - takodje zivotinja, zatim broj i ement. Kombinacijom i sintezom ovih kategorija dobija se kompletna analiza necijeg horoskopa.

  5. Japanska astrologija - Kigaku
  Kod koje takodje postoji podela na dvanaest godina (s tim sto svaka godina pocinje 3. februara jedne i zavrsava se 2. februara naredne godine). Ova astrologija se zasniva na principu podele na dvanaest zivotinja (godina rodjenja), zatim na osnovu devet brojeva (od 1 - 9) i devet boja, kao i na osnovu pet elemenata (njih odredjuje datum rodjenja, u smislu mesec, dan i sat rodjenja) izracunava se Natalni horoskop. Kompletna slika ovog horoskopa i sinteza svih elemenata opisuje neciji karakter, odredjuje sudbinu i ukazuje na "slaganje sudbina" (interpersonalni odnosi i kvalitet veze ili odnosa koji imamo sa blozom okolinom - prvenstveno je rec o porodicnim, ljubavnim i poslovnim odnosima).


  Napominjemo da postoje i razne astrologije drugih naroda kao sto su: indijska, egipatska i misirska astrologija, kao i manje cuvene astrologije koje su vise poznate u akademskim astroloskim krugovima ili u odredjenim regionima.

  Poenta i zakljucak ove price o astrologijama razlicitih naroda je:
  Bez obzira gde se nalazili na Zemaljskoj kugli, bilo da ste prisutni na istoku ili na zapadu, uvek postoji astrolog, koji na osnovu Vaseg datuma rodjenja - moze da Vam izradi Vas Natalni ili licni horoskop. Naravno, taj horoskop ce se verovatno razlikovati po svom crtezu, elementima, aspektima, po simbolima ili po jeziku onog ko Vam ga tumaci. Medjutim, iako se rukopis i jezik razlikuju - prica uvek ostaje ista, jer svaki astrolog neizostavno mora da Vam isprica Vasu sudbinu, a ona je uvek ista ili jedinstvena. Mnogi su vec imali priliku da se uvere, kako crtezi, slike i astroloski jezik ili simboli izgledaju potpuno razlicito, kao i jezik kojim se sluze astrolozi, ali prica o Vasoj sudbini - uvek ostaje ista.

   Current date/time is Thu Jun 27, 2019 12:08 pm